Премиерът на Дания заяви, че правителството иска да унищожи всички 15 милиона норки в датските ферми, за да сведе до минимум риска от повторно предаване на новия коронавирус на хората, предаде АП.

Мете Фредериксен заяви в сряда, че доклад на правителствена агенция, която следи коронавируса в Дания, показва мутация на вируса, открит при 12 души в северната част на страната, които са заразени от норки.

Здравният министър Магнус Хюнике заяви, че половината от 783 случая на Covid-19 в Северна Дания са свързани с животните.

"Това е много, много сериозно", каза Фредериксен. По този начин мутиралият вирус в норки може да има опустошителни последици в целия свят."

Дания е един от основните износители на кожа от норка в света, като произвежда приблизително 17 милиона кожи годишно, 40 процента от световното производство на норки.

Избиват 100 000 норки с COVID-19 в Испания

Избиват 100 000 норки с COVID-19 в Испания

Животните са били развъждани във ферма в Арагон

Повечето от износа отиват за Китай и Хонг Конг.

Според правителствените оценки избиването на 15 милиона норки в страната може да струва до 785 милиона долара. Ръководителят на националната полиция Торкилд Фогде каза, че това трябва да се случи възможно най-скоро.

Датският министър на храните Могенс Йенсен каза, че сега са заразени 207 ферми спрямо 41 миналия месец и болестта се е разпространила в целия западен полуостров Ютландия.

Миналия месец Дания започна да избива милиони норки в северната част на страната. Правителството обеща да компенсира земеделските производители.

Припомняме, че през юли стана ясно, че близо 100 000 норки ще бъдат избити в Испания.

СЗО: Първите известни случаи на предаване на Covid-19 oт животни на човек са във ферми за норки в Холандия

СЗО: Първите известни случаи на предаване на Covid-19 oт животни на човек са във ферми за норки в Холандия

Това са първите известни случаи на предаване от животно на човек

До драстичната мярка, предприета от властите в област Арагон, се стигна, след като беше установено, че много от животните са заразени с коронавирус.