Дания трябва да ускори военните си инвестиции, след като нови разузнавателни данни показват, че Русия се превъоръжава по-бързо от очакваното и че може да атакува страна от НАТО в рамките на три до пет години, каза в петък датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен, цитиран от "Ройтерс".

"Капацитетът на Русия да произвежда военно оборудване се е увеличил неимоверно", каза Поулсен пред вестник Jyllands-Posten.

"Не може да се изключи, че в рамките на период от три до пет години Русия ще тества член 5 и солидарността на НАТО. Това не беше оценката на НАТО през 2023 г. Това е нова информация, която сега излиза на преден план", каза той.

Променената оценка на заплахата идва, след като други европейски страни от НАТО отправиха подобни предупреждения през последните седмици.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус каза през януари, че алиансът трябва да се подготви за руска атака срещу страна от НАТО в рамките на пет до осем години.

Поулсен каза, че няма пряка заплаха срещу Дания, но алиансът може да се сблъска с хибридни атаки в усилията си да дестабилизира страна членка.

"Русия потенциално има волята да го направи. Сега те също могат да имат способността да имат военен капацитет по-рано, отколкото очаквахме. Има причина да бъдем искрено загрижени", каза той.

Една дълга война работи срещу Украйна и сигурността на Запада

Една дълга война работи срещу Украйна и сигурността на Запада

Нужно е бързо превъоръжаване и повече подкрепа