Дания ще предложи четвърта доза ваксина срещу коронавирус на най-уязвимите си граждани, тъй като е изправена пред рекорден брой нови случаи на зараза заради варианта Омикрон, предаде Ройтерс.

Този ход идва, след като законодателите в страната се съгласиха да облекчат ограниченията в края на седмицата, включително да отворят отново кината и концертните зали. Причината за смекчаването е, че макар случаите на Covid-19 да растат, броят на хоспитализациите и смъртните случаи се стабилизира.

"Колкото по-разпространена е заразата в обществото, толкова по-голям е рискът тя да достигне до най-уязвимите. Сега отваряме нова глава, а именно решението да предложим четвърта доза на най-застрашените граждани", коментира датският министър на здравеопазването Магнус Хойнике.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) изрази съмнения относно необходимостта от четвърта доза и заяви, че няма данни в подкрепа на ползата от този подход.

Друга страна членка на ЕС - Унгария, заяви, че също обмисля прилагането на четвърта доза. В световен мащаб Чили и Израел вече започнаха да предлагат такава.

От средата на декември в Дания се наблюдава рязко увеличение на броя на инфекциите (по над 20 000 на ден), което наложи нови строги мерки. Хоспитализациите и смъртните случаи обаче са на по-ниски нива спрямо миналата година.

И Дания с нови COVID мерки за влизане в страната

И Дания с нови COVID мерки за влизане в страната

Тестът може да бъде PCR тест, направен до 72 часа