Европейският парламент съобщи, че данните на 1200 лица от законодателния орган са изтекли в интернет, информира "Политико", позовавайки се на вицепрезидента по IT политиката в институцията Марсел Колайа.

Данните включват профилите на 1200 избрани представители и помощници, както и профилите на още 15 000 служители, които работят в европарламента, поясни Колайа.

Той добави, че изтеклата информация - "огромно количество данни" - включва чувствителна информация и пароли. Изтекли са от система, която е под официалния домейн на ЕП "europarl.eu", отбеляза Колайа, но данните не са съхранявани от самата институция.

Въпросната система е система, управлявана от една определена политическа група и данните са от тази политическа група, разкри още той и добави, че са уведомени за случая.

Той отказа да посочи коя политическа група е засегната. Но разгледаната от "Политико" информация подсказва, че става въпрос за най-голямата политическа група в европарламента - Европейската народна партия (ЕНП).

Говорител на ЕНП потвърди, че е изтекла информация с имейли и пароли. Но говорителят добави, че данните са остарели и само съдържат информация, използвана от хората на старата им страница от 2018 г. Сайтът повече не се използва след отварянето на новата страница през януари 2019 г. От ЕНП поясняват, че сървърите и данните им не са засегнати.