Член на кюрдските Народни отряди за защита (YPG), базирани в Сирия, е извършил бомбената атака в Анкара, при която загинаха 28 души.

Това заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс.

Той също обвини Кюрдската работническа партия (ПКК) за атентата. От думите му стана ясно, че атентаторът е действал в сътрудничество с кюрдите от ПКК в Турция. Според него сирийският режим е пряко отговорен за атентата в столицата на Турция.

До момента са задържани 9 души във връзка с нападението, добави министър-председателят. По-късно стана ясно, че са задържани 12 души.

Давутоглу „очаква сътрудничество” от съюзниците срещу сирийските кюрди и че 60-70 кюрдски екстремисти са убити при въздушни удари в Северен Ирак вчера вечерта.

Атентатът в Анкара извършен от сириец, влязъл с бежанци в Турция

Атентатът в Анкара извършен от сириец, влязъл с бежанци в Турция

Извършителят е идентифициран по пръстовите

По-рано проправителственият вестник Yeni Safak съобщи, че сирийски гражданин е извършил вчерашния бомбен атентат до военни автобуси в турската столица Анкара.

Турски бойни самолети бомбардираха бази на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак вчера вечерта, съобщават източници от силите за сигурност, цитирани от Ройтерс.

Местната телевизия CNN Turk уточни, че група от 60-70 екстремисти от ПКК, включително високопоставени командири, са били сред поразените цели. Източниците добавиха, че са бомбардирани базите Зап, Авасин и Хафтанин.

Мощна експлозия в центъра на Анкара, поне 28 жертви
Обновена

Мощна експлозия в центъра на Анкара, поне 28 жертви

Близо до сградата на турския парламент

Междувременно турският сайт Haberturk информира, че експлозия е засегнала турски военен конвой в Югоизточна Турция. Има най-малко 7 загинали.

Топ член на ПКК пък заяви, че бомбената атака в Анкара може да е в отговор на кампанията на кюрдите в Ирак и Сирия, но той не каза дали кюрдите поемат отговорност за атаката.

Ръководителят на сирийските кюрди обяви, че не са отговорни за атаката в турската столица.

Междувременно Русия поднесе съболезнования на турския народ за експлозията в столицата на Турция.

Руското външно министерство обяви, че терористичните действия подчертават нуждата всички страни да се обединят в борбата срещу международния тероризъм.