Делегация от Хамас, войнствената палестинска групировка, която контролира Газа, в момента е на посещение в Москва, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на седмичен брифинг в четвъртък, без да дава повече подробности, съобщава "Ройтерс".

Руската държавна информационна агенция РИА, цитирайки източник от палестинската делегация, каза, че високопоставеният член на Хамас Абу Марзук е сред тези, които са в Москва.

Русия има отношения с всички ключови играчи в Близкия изток, включително Израел, Иран, Палестинската власт и Хамас.

Москва многократно е обвинявала за настоящата криза американската дипломация и е призовавала за прекратяване на огъня между Израел и Хамас и възобновяване на преговорите, насочени към намиране на мирно споразумение.

Отделно Захарова каза още, че заместник-министърът на външните работи на Иран Али Багири Кани също е на посещение в Москва и е провел разговори с руския заместник-министър на външните работи Михаил Галузин. Багири Кани е главният ирански ядрен преговарящ.

По-рано днес беше обявено, че президентът на Палестинската национална администрация (PNA) Махмуд Абас скоро ще посети страната, за да проведе дискусии с руския президент Владимир Путин.

Руското външно министерство съобщи, че е обсъдило освобождаването на заложници в ивицата Газа и евакуацията на руски граждани и други чуждестранни граждани с Хамас в Москва днес, пише "Таймс оф Израел".

Министерството казва в изявление, разпространено от руските информационни агенции, че разговорите с Абу Марзук, член на политическото бюро на Хамас, са били част от усилията на Москва да осигури незабавното освобождаване на чуждестранни заложници, задържани в Газа.

Министерството отбелязва, че руската страна е "потвърдила непоколебимата си позиция в полза на прилагането на добре известните решения на международната общност", включително решение за две държави.

Хамас тренирали в Иран преди атаките срещу Израел

Хамас тренирали в Иран преди атаките срещу Израел

Ръководени са от офицери от силите Кудс на Ислямската революционна гвардия на Иран