Демократите обявиха победа на ключови избори в американските щати Кентъки и Вирджиния, като за първи път от 1993 г. поеха контрол над управлението на Вирджиния, пише "Индипендънт".

Изходът от изборите в традиционно консервативните щати е силен удар върху Републиканската партия и Доналд Тръмп преди президентските избори през 2020 г.

Анди Бешър, кандидатът за губернатор на демократите в Кентъки, обяви победа срещу настоящия губернатор от Републиканската партия Мат Бевин.

Губернаторът е един от най-непопулярните в страната, след като влезе в пререкание с учители в Кентъки. Загубата на Бевин идва ден след участието на Доналд Тръмп на митинг, на който призова жителите на щата да подкрепят републиканеца. Американският лидер предупреди, че ако Бевин загуби, медиите ще пишат, че "Тръмп е получил най-голямата загуба в историята на света".

Във Вирджиния демократите спечелиха мнозинство и в двете камари на щатския парламент. Ралф Нортъм, губернаторът на щата от Демократическата партия, е на поста от януари 2018 г.

"Тук съм, за да обявя днес официално, 5 ноември 2019 г., че Вирджиния официално е синя", заяви Нортъм пред поддръжници в щатската столица Ричмънд.

Републиканците все пак успяха да си осигурят победа в Мисисипи, където президентът води кампания в подкрепа на Тейт Рийвс, кандидат за губернатор от Републиканската партия. Той победи демократа Джеймс Худ. Настоящият губернатор на щата Фил Брайънт няма право на нов мандат.

Резултатите от проведените избори в четири щата, Кентъки, Вирджиния, Мисисипи и Ню Джърси, показват евентуално как може да се развият президентските избори следващата година, на които Тръмп ще се опита да спечели втори четиригодишен мандат, отбелязва "Ройтерс".

В Ню Джърси се очаква демократите да запазят мнозинството си в долната камара.