Демократът Дъг Джоунс победи кандидата на Републиканската партия Рой Мур в републиканския американски щат Алабама, пише вестник "Гардиън".

Изданието отбелязва, че загубата на подкрепяния от Доналд Тръмп кандидат на Републиканската партия е "политическо земетресение, разтърсило Вашингтон".

Джоунс победи на частичните избори за място в Сената на САЩ с под 2% разлика при 100% от преброените бюлетини. Той получи 49,9% срещу 48,8% за Мур. Това е голям удар за президента и усилията му да прокара данъчната реформа.

Демократическата партия за първи път печели сенатско място в този американски щат от 25 г.

През последните седмици името на Мур постоянно беше в основните новини в САЩ, тъй като няколко жени го обвиниха в сексуално посегателство и дори имаше призиви да се откаже от кандидатурата си.

Републиканецът, който иначе отказа да признае загубата си, беше фаворит да спечели в "червения" щат преди две жени да го обвинят в сексуален тормоз. Жените твърдят, че са били непълнолетни, когато Мур ги е тормозил. Републиканецът отрича обвиненията.

"Не е приключило", каза Мур след оповестяването на резултатите от вота и не призна загубата си.

Алабама отдавна е дълбоко расово разделен щат, което се отразява и в резултата. Според екзит пол Джоунс е спечелил 95% от афроамериканския вот, но само 27% от гласовете на белите.

Доналд Тръмп поздрави Джоунс за победата, която ще намали мнозинството на републиканците в Сената до 51 места. Демократите ще държат 49 места.

Изборите в Алабама се проведоха, след като настоящият главен прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс освободи мястото си в горната камара на САЩ.

70-годишният Мур е бивш съдия от щатския Върховен съд на Алабама, а 63-годишният демократ Дъг Джоунс е бивш прокурор.