Европейският съюз обяви днешния 12 април за Ден на траур във връзка с трагичната гибел на президента на Полша Лех Качински и високопоставени лица на полското ръководство.

В Брюксел в знак на траур ще бъдат спуснати знамената на всички учреждения и ведомства на ЕС. Всички съвещания ще започват с 2-минутно мълчание в памет на загиналите.

Решението е било съгласувано с министъра на външните работи на Испания Мигел Анхел Моратинос, чиято страна председателства ЕС. В Русия днес също е ден на траур.
В Полша беше обявен 7-дневен траур.

Самолетната катастрофа развълнува дълбоко света. Съболезнования към роднините и близките и към целия полски народ изразиха ръководителите на много страни по света, сред които САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия.

Припомняме, вчера ковчегът с тленните останки на полския президент Лех Качински пристигна на летище „Окечи" в полската столица Варшава от Смоленск, където стана катастрофата.

В Русия самолетът с тялото на загиналия полски президент беше изпратен с военни почест, а в прощалната церемония участва и руският премиер Владимир Путин.

На летище „Окечи" пристигнаха премиерът Доналд Туск, братът на президента Качински, Ярослав, председателят на Европарламента и бивш полски премиер Йежи Бузек.

Хиляди скърбящи поляци излязоха, за да отдадат последна почит на загиналия президент, чийто ковчег, съпровождан от полицейски мотоциклетен ескорт, премина по централните варшавски улици на път от летището към президентския дворец. Полски духовници изнесоха кратка религиозна церемония, почитайки паметта на загиналия полски държавен глава.

Членовете на полската президентска администрация и съветниците на премиера Доналд Туск ще се съберат, за да обсъдят плановете за погребението на президента Лех Качински. Прощалните церемонии ще се състоят утре.

Междувременно стана ясно, че всички тела от разбилия се Ту-154 са превозени до Москва. С тях е и тялото на първата дама Мария Качинска, което още не е разпознато. Предстои идентификация.

Книга за съболезнования ще бъде изложена днес от 12 часа в посолството на Полша в София по повод на самолетната катастрофа.