Десетки хиляди събра гей парадът тази година в Йерусалим, предадоха израелски медии. Според някои източници, прайдът е събрал около 20 000 съмишленици. Организатирите очакваха около 35 000 души да участват в събитието. 

Не само местната гей общност, но и други обществени кръгове в страната са подкрепили проявата. Сред тях са били и ортодоксални равини, които са заявили, че действията им могат да скандализират консервативното общество, но са тук, за да подкрепят уязвими групи от обществото. 

По-либерални равини от Израел и САЩ подписаха декларация, с която подкрепят правата на хомосексуалните и осъждат подобен документ на 200 консервативни духовни лица, в който "различните" са наричани "изваратени и ненормални".

Тазгодишният парад премина на фона на протести. Наскоро приетият закон за сурогатното майчинство изключва хомосексуалните мъже от възможността да имат свое дете по такъв начин. 

Съобщава се, че заедно с традиционните лозунги срещу омразата и хомофобията, са били поставени и политически искания и критики към премиера Бенямин Нетаняху. 

По същото време се е провел протест на техни противници, но полицията е взела мерки двете групи да не се смесват и да не се стига до сблъсъци.