Най-малко 33 души бяха арестувани, а 46 полицаи бяха ранени в третата нощ на ожесточени улични протести в Барселона, испанския регион Каталуния. За това информира испанското вътрешно министерство в четвъртък.

Насилието ескалира отново в сряда вечерта след присъдите на девет про-каталунски лидери за независимост за техните роли в референдума за независимост в Каталуния от Испания през 2017 г., който бе признат за незаконен от испанския конституционен съд.

Снимка 448303

Източник: EPA/БГНЕС

Група протестиращи подпалиха барикади, превозни средства и контейнери за боклук и хвърляха камъни и бутилки по представителите на полицията.

Броят на полицаите, ранени през последните три дни, сега е нараснал до над 190 души, а според медицинските служби и около 300 протестиращи са пострадали.

Действащият премиер Педро Санчес заяви, че правителството ще действа твърдо и пропорционално и в съгласие с други политически партии.

Улиците на Барселона пламнаха от бензинови бомби

Улиците на Барселона пламнаха от бензинови бомби

Протестиращите подпалиха автомобили и хвърлиха киселина по полицията

"Каталунският народ и цялото испанско общество трябва да знаят, че правителството обмисля всички сценарии", заяви Санчес на пресконференция в Мадрид.

Той добави, че правителството е създало специална комисия, включваща националната разузнавателна агенция, която да я съветва как да управлява ситуацията.

Каталунският лидер Ким Тора направи кратка реч, в която поиска прекратяване на насилието, заявявайки, че "няма причина, нито оправдание за вандалски действия".

В петък е отправена обща стачка за каталунския регион.

Лидерът на Каталуния се обяви за нов референдум

Лидерът на Каталуния се обяви за нов референдум

Тора заяви, че има "измислена история", че каталунското сепаратистко движение извършва насилие

Накрая се съобщава, че испанската футболна лига и футболната федерация обмислят да отложат футболната среща Барселона - Реал Мадрид, насрочена за 26 октомври поради риск от инциденти.