Като последен опит 40 политици от различни крила на Германската социалдемократическа партия призоваха колегите си да подкрепят възобновяване на Голяма коалиция с консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел, съобщава ДПА.

Пробив на преговорите в Германия
Обновена

Пробив на преговорите в Германия

Двете партии са съгласували план за започване на официални коалиционни преговори

През уикенда на конференция на партията социалдемократите ще решат дали да започнат официални коалиционни преговори с консерваторите.

Политиците призовават делегатите на основната лява партия, които ще се срещнат в Бон в неделя да одобрят коалиционни преговори с Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциалния съюз, тъй като имат "отговорност към Германия, Европа и Германската социалдемократическа партия".

Апелът е на фона на напрежението в лявата партия. Младежкото крило на партията намира договорения през миналата седмица предварителен документ с консерваторите за недостатъчно социалистически - те искат да се наложат по-големи данъци на богатите, национално здравеопазване без частно осигуряване, повече мерки в борбата срещу бедността и по-щедра мигрантска политика.

Други опоненти на подновяването на коалицията също се страхуват, че профилът на партията ще бъде засенчен от Меркел и нейния блок. Те предпочитат да останат в опозиция с правителство на малцинството и да се съсредоточат върху подмладяването на партията след най-лошия изборен резултат от 1949 г.