Около 40 неидентифицирани лица, въоръжени с метални пръти и използващи факли като снаряди, се опитаха да щурмуват полицейски участък в предградията на Париж снощи, информира "Ройтерс".

"Насилствено нападение снощи срещу полицейския участък в Шампини с минометни изстрели и различни снаряди. Няма пострадали полицейски служители", уточниха от парижката полиция в "Туитър" днес.

Полицията публикува видеоклип, показващ залп от факли, летящи в посока към полицейския участък в Шампини-сюр-Марн, на около 15 км югоизточно от центъра на Париж. Нападателите са се опитали насилствено да влязат в участъка, но не са успели да го направят.

Никой не е бил арестуван, но на снимки се виждат разбити прозорци на участъка и повредени коли.

Мотивът за нападението, третото срещу това полицейско управление от две години, засега не е известен. Участъкът се намира в жилищен квартал, известен с трафик на наркотици и смятан от властите за район с висок приоритет за възстановяване на реда.

Кметът на Шампини отбеляза, че атаката може да е била предизвикана след катастрофа със скутер, за която местните жители обвиняват полицията.

"Това беше организирана атака на около 40 души, които искаха да се бият. От няколко дни е налице напрежение с хора, които имат определена готовност да водят битка с полицията", изтъкна той пред телевизия BFM.

"Главатарите на малки банди не впечатляват никого и няма да възпрат нашата работа в борбата с трафика на наркотици", подчерта френският вътрешен министър Жералд Дарманен в "Туитър" и допълни: "Пълна подкрепа за нашите полицаи, които вършат трудна работа."

Поредица от престъпни инциденти във Франция от края на блокадата във връзка с COVID-19 в средата на май постави правителството на президента Еманюел Макрон в повишена готовност за увеличаване на престъпността на фона на икономическите последици от пандемията.