Губернаторът на американския щат Кентъки съобщи, че вероятно над 50 души са загинали от торнадо през нощта, съобщава БиБиСи.

Анди Бешеър каза, че броят на загиналите може да нарасне до 100 в това, което той нарече най-лошото торнадо в историята на щата.

Торнадо вся хаос в няколко американски щата, като работници са хванати в капан в склад на Amazon в Илинойс.

Един човек загина, а 20 души бяха хванати в капан в старчески дом в Арканзас, след като той частично се срути, каза пред "Асошиейтед прес" съдия от окръг Крейгхед Марвин Дей.

Сградата е разчистена около 90 минути по-късно, но издирванията продължават, каза той, добавяйки, че някои жители са се крили в мазето, когато торнадото се приближава.

Складът на Amazon в Едуардсвил в Южен Илинойс е повреден по време на торнадо в петък вечерта, съобщиха властите. Все още не е ясно колко хора са пострадали при срутването на покрива, но местните служби за спешна помощ нарекоха това "инцидент с масови жертви".

Сара Биърман каза, че партньорът й все още е в неизвестност. "Говорих с него около 8 часа тази вечер, малко преди да му изпратя съобщение, и той се връщаше в склада, за да остави микробуса си. И оттогава не съм го чувала", каза тя пред "Ройтерс". "Реших да сляза тук, за да видя какво се случва. Нямах представа, че сградата изглежда толкова зле. И просто... притеснен съм. Просто искам да знам дали той е добре", добави тя .

В Кентъки е обявено извънредно положение.

Полицията каза, че торнадото е причинило "значителни щети" в западните части на щата. Влак е дерайлирал по време на екстремни ветрове в окръг Хопкинс, каза шериф Мат Сандерсън.

Националната метеорологична служба на САЩ издаде предупреждения за торнадо за райони в щати, включително Арканзас, Тенеси, Мисури и Илинойс.