Десетки цивилни са загинали днес от въздушни удари, насочени към район в Стария град на Мосул, след като иракските сили настояват за повторно завладяване на квартал, който е под контрола на ДАЕШ (Ислямската държава), съобщава The New Arab.

Десетки къщи в квартал "Аз Занжили" са сринати от въздушните удари, които са продължили няколко часа, съобщава армейски офицер. Добавя, че при атаката вероятно са загинали поне 200 души.

"Не беше ясно дали самолетите, извършили въздушните удари, принадлежат на иракските сили или на коалицията, ръководена от САЩ", коментира офицерът.

Мохамед Хасан, член на съвета на Мосул заявява, че самолетите прибягват до бомбардировки в района, след като иракската армия не успява да напредва срещу екстремистите, което довежда до "истерично бомбардиране на цял квартал".

Бомбардировките са последвани от сухопътни войски, влизащи в района и без никаква съпротива от бойците. След ударит, стотици хора - включително десетки ранени - са изведени извън района от иракски федерални полицейски служители.

Пентагонът неотдавна призна за смъртта на повече от сто цивилни след въздушни удари през март.

Почти 90 процента от Мосул е освободена от иракските сили. ДАЕШ контролира още няколко квартала около Стария град, където най-малко 250 000 цивилни са все още в капан и живеят в тежки условия.

Превземането на Мосул обаче няма да отбележи края на войната срещу ДАЕШ. Те все още контролират територии в три иракски провинции и са в състояние да извършват чести атаки в контролирани от правителството райони.