Безплатна ясла и детска градина за деца до 6 години ще осигурява виенската община от есента. Това съобщи кметът на Виена Михаел Хойпл, който е и шеф на Социалдемократическата партия, внесла предложението.

Така родителите няма да плащат повече за наглеждане на децата си в забавачките. За това се споразумяха членовете на партията по време на редовния си партиен съвет.

„Решението ни е продиктувано от това, че яслите и градините като институции са основно звено в образователната ни политика", заяви шефът на демократите Хойпл.

До септември и частните детски градини трябва да бъдат включени в безплатния модел. „Идеята е детските градини в цяла Виена да бъдат безплатни", обясни градоначалникът.

От понеделник финансовата съветничка на община Виена Ренате Браунер (Социалдемократическа партия) води преговори с частни забавачки. Общинската съветничка Грете Ласка също заяви, че ще помогне чрез своя проект за това, частните градини да бъдат безплатни за възрастта 0-6 години.

Благодарение на специалното облекчение за виенските родители семействата ще спестят 226 евро, колкото плащаха досега за месечния престой на децата си. Единствената такса, която не отпада, е за храната на малките - 53 евро на месец.

75 милиона евро ще похарчи от хазната си виенската община за проекта.

Основният мотив за тази стъпка е да се подпомогнат емигрантските семейства в страната, които пускат децата си на забавачка. Безплатната ясла и безплатната градина ще мотивират и деца, които посещават заведенията, но почти не говорят немски език.

Така те ще могат да се социализират по-добре и да научат езика. Това ще помогне и на връзката им с училището, където в момента преподавателите масово имат проблеми с деца, невладеещи добре немски и имащи основни проблеми с комуникацията, обясниха от общината.

В момента детските градини във Виена са 2500, а до края на годината броят им ще нарасне до 3500, съобщиха още от община Виена.

Детската градина ще бъде безплатна и за 5-годишните, които иначе са освободени от задължителното й посещаване по австрийските закони за образователна политика.