Конспиративните теории и дезинформацията засилват недоверието към ваксините. Това може да доведе до по-малко ваксинирани хора срещу коронавируса във Великобритания и САЩ, което ще възпрепятства образуване на стаден имунитет. Информацията съобщава агенция "Ройтерс", позовавайки се на проучване.

В двете държави са анкетирани 8000 души. По-малко от 55% от респондентите казват, че "определено" ще се имунизират срещу коронавируса. Според учени около 55% от населението трябва да си сложи ваксина за стаден имунитет.

Хайди Ларсън, професор от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, съавтор на изследването, коментира, че ваксините работят само ако хората си ги направят. Тя подчерта, че дезинформацията увеличава притесненията и несигурността около бъдещите ваксини срещу коронавирус.

В проучването за дезинформацията 3000 респонденти във всяка страна са били изложени на широко разпространена дезинформация в социалните мрежи за ваксина срещу коронавируса между юни и август. Останалите 1000 във всяка страна са действали като контролна група. На тях им е показана информация с факти за ваксината срещу коронавирус.

Преди да им бъде представена дезинформация, 54% от анкетираните във Великобритания и 41,2% в САЩ са обявили, че "определено" ще се имунизират. Но след като им е била показана дезинформация, едва 6,4% във Великобритания и 2,4% в САЩ казват, че ще се ваксинират.

В двете държави хората без колежанско образование, с ниски доходи и от малцинствата е по-вероятно да отхвърлят ваксина срещу коронавируса.

Жените е по-вероятно от мъжете да не се ваксинират, но повечето анкетирани в двете държави казват, че ще се имунизират, ако става въпрос да предпазят роднини, приятели или рискови групи.