Изминала е почти една година от обвиненията на бившия президент на Бразилия Дилма Русеф и отстраняването ѝ от длъжност за незаконно манипулиране на държавните сметки, съобщава БиБиСи в интервю с бившия бразилски президент.

За една седмица в бразилската политика може да има повече обрати, отколкото в повечето страни за една година. 

"В продължение на шест години избягвахме икономическата криза, която засегна държавите в Европа и САЩ през 2008 и 2009 г.", казва тя и добавя, че кризата се дължи на липсата на финансов контрол. "През 2014 г. кризата настъпи в развиващите се икономики. Цената на петрола спадна, цената на всички стоки падна."

Западът е "безотговорен" за Венецуела. По време на настоящата криза във Венецуела ръководителят на Работническата партия Глеси Хофман каза в речта си през юли, че партията подкрепя администрацията на президента Мадуро "срещу насилствената офанзива на десните". 

Мадуро иска среща с Тръмп

Мадуро иска среща с Тръмп

Ако той толкова се интересува от Венецуела, аз съм тук, казва президентът на Венецуела

"Мадуро управлява Венецуела при екстремни обстоятелства", казва тя. "Това, от което се нуждаем, е изход от това и то не кървав." Но тя също така признава, че Мадуро няма същата позиция като бившия президент на Венецуела Уго Чавес.

"Мисля, че Уго Чавес беше велик лидер и имаше късмет, че е на власт през ерата на високите цени на петрола", казва тя. "Когато цената на петрола започне да пада, не само Венецуела го почувства, а ситуацията започна да се усложнява."

Тя критикува виждането на Запада за Венецуела като "безотговорно" и отношението на международната преса като абсурдно.

"Те ще създадат това, което направиха в Ирак и Афганистан, тук в Латинска Америка - въоръжен конфликт", казва тя. "Нищо няма да помогне, ако продължаваме да спорим, защото и опозицията и управляващите не са съвършени."

"Няма да обвинявам Мадуро, но да, има конфликт", допълва тя. "Спомняте ли си какво се случи със Саддам Хюсеин?" Те го убиха по възможно най-бруталния начин и когато го направиха, всички чудовища показах лицата си, отвариха кутията на Пандора. И откъде се появи ИДИЛ? Ами от това, че САЩ смятаха, че имат демократични позиции там, а всъщност нямаха.", добавя Русев.

По отношение на Бразилия, чувствата на Дилма Русеф във връзка с нейните обвинение и отстраняване остават непроменени.

"Не мисля, че  нито започна нито завърши в деня, в който бях отстранен от длъжност", коментира тя в интервю си пред БиБиСи. "Всичко започна много преди това, започнало когато те (съперниците) нямаха начини да се доберат до властта чрез преки демократични избори, така че демокрацията не беше жизнеспособна от тяхната гледна точка".

"Първата част на преврата беше моят импийчмънт", казва тя. "Но има втора част и това спирането на президента Лула да стане кандидат за изборите през следващата година."

Бившият президент Луис Инацио Лула да Силва беше осъден на близо 10 години затвор заради корупция и обвинения в пране на пари. Въпреки присъдата над Лула, той остава свободен с обжалване и обяви намерението си да стане президент. Дилма Русеф вижда присъдата на Лула като просто една политическа маневра.

Партията на работниците вдигна милиони бразилци от прага бедност с щедри социални програми, но Бразилия преживя два корупционни скандала и страната попадна в рецесия през 2014 г.