Знамето на Северна Македония вече се вее гордо като член на НАТО. Това написа във "Фейсбук" външният министър на страната Никола Димитров, предаде МИА. 

В публикацията си, той обърна внимание не само на армията и институциите като гарант за силата на една страна, но и на нейните съюзници. 

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че приемането на страната в Пакта е стъпка в поравилната посока. 

САЩ обявиха: Северна Македония официално стана 30-ият член на НАТО

САЩ обявиха: Северна Македония официално стана 30-ият член на НАТО

Нейният флаг ще бъде издигнат на 30 март над централата на НАТО в Брюксел

Припомняме, че миналата седмица Северна Македония стана 30-ият член на НАТО, като нейният флаг бе издигнат на 30 март над централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел. 

По-рано, генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг заяви, че всички страни от НАТО са завършили процеса по ратифициране на протокола за присъединяване на Северна Македония към алианса.

През юни 2018 г. външните министри на Македония и Гърция на брега на Преспанското езеро, по протежение на което минава границата между двете страни, подписаха споразумение за ново официално име на бившата югославска република. Преспанското споразумение предвижда използването на наименованието "Република Северна Македония". Това споразумение имаше за цел да разреши не само дългогодишния спор с Атина относно името на югозападната ни съседка, което съвпада с името на северната гръцка област, но и да открие пътя на Скопие към НАТО и Европейския съюз. В средата на февруари миналата година Преспанското споразумение влезе в сила.