Стотици хиляди и дори милиони работни места ще изчезнат, тъй като конгломератите ще бъдат принудени да убият традиционния бизнес модел заради новата технологична епоха и хаотичните геополитики. Това констатира изпълнителният директор на най-голямата индустриална компания в Европа.

Джо Кезер, изпълнителният директор на германския индустриален гигант "Сименс", коментира пред Axios, че революция в производството увеличава предизвикателствата пред най-големите компании в света, като ги принуждава да се фокусират само върху продукти и услуги, с които наистина се отличават.

"Традиционните конгломерати нямат бъдеще. На средно ниво, те са на средно ниво. И днес средно ниво означава посредственост, и това е целта на Четвъртата индустриална революция", каза Кезер.

Според него технологии като 3D принтирането "означават, че ти можеш да доставиш всеки продукт на цената на масово производство".

Новата геополитика на национализъм и протекционизъм е част от това, което прави конгломератите остарели. Мултинационалните компании не могат да действат в десетки държави, тъй като не всеки приема космополитизма.