Дните на смъртното наказание в САЩ може би са преброени, след като е отчетен рязък спад на наложените смъртни присъди и извършените екзекуции.

Това става ясно от доклад на базираната във Вашингтон неправителствена организация Информационен център за смъртното наказание, цитирана от "Франс прес".

Според центъра статистиката сочи продължаващ рекорден спад на използването на убийство като наказание.

"Америка е в разгара на голяма климатична промяна що се касае смъртното наказание", каза изпълнителят директор на центъра Робърт Дънaм, който е и автор на доклада.

Макар че 2/3 от американските щати все още налагат смъртно наказание, тази година се очаква да приключи с нови 31 смъртни присъди, се пояснява в едногодишния доклад. Това означава с 37% спад в сравнение с 2015 година, когато бяха регистрирани 49 смъртни присъди, бележещо 40-годишно понижение.

Екзекуциите тази година са паднали до 20 - най-ниският брой от 1991 година и далеч по-малко от пика през 1999 година, когато са извършени 98 екзекуции.

2016 година ще бъде годината с най-малко екзекуции от 1972 година, когато Върховният съд обяви смъртното наказание за неконституционно. Най-тежкото наказание беше върнато 4 години по-късно.

Обществената подкрепа за смъртното наказание също е намаляло до 40-годишно дъно тази година, се пояснява в доклада.

Само пет щата от 31, където има смъртно наказание, са екзекутирали затворник тази година. Щатът Джорджия води с 9 екзекуции, следван от Тексас със седем, Алабама с две и Флорида и Мисури с по една.

За първи път от повече от 40 години нито един щат не е достигнал границата от 10 екзекуции.

От 2015 до 2016 година броят на екзекуциите е спаднал с 29% заради различни фактори, включително недостиг на лекарствени препарати за извършване на наказанието и удължаване на съдебните процедури по обжалване.

На президентските избори в САЩ на 8 ноември Калифорния, Небраска и Оклахома гласуваха за запазване на смъртното наказание. Но през тази година аболюционистите извоюваха съдебни победи, след като във Флорида и Делауеър статутът на смъртното наказание беше обявен за неконституционен.