Между 20 000 и 30 000 руски войници са убити и ранени в битката за украинския град Бахмут от началото на миналото лято, твърдят западни служители, съобщава БиБиСи.

Епичният характер на битката е непропорционален на стратегическото значение на Бахмут, добавят те. Но след повече от шест месеца тежки, ужасяващи битки, бъдещето на Бахмут все още виси на косъм.

От началото на боевете около 90% от населението преди нахлуването е избягало. Този малък административен град в Донбас е пустош от разрушени сгради и дървета.

Дори ако падне в ръцете на Русия - нещо, което все още може да отнеме време и не е гарантирано - Москва, казват западни служители, ще спечели малко и ще загуби много.

За Украйна, каза един служител, битката за Бахмут е била "уникална възможност да се убият много руснаци".

Украинската армия също е платила висока цена, въпреки че западни служители отхвърлят цифрите, цитирани във вторник от руския министър на отбраната.

В изявление на среща на отбраната, публикувано в Telegram, Сергей Шойгу коментира, че Украйна е загубила 11 000 войници само през февруари.

"Безразличието на киевския режим към собствения му народ е удивително", каза Шойгу, може би умишлено обръщайки наопаки критиката на Украйна към тактиката за собствените човешко "пушечно месо" на Москва.

Западни служители казват, че не припознават данните на Шойгу.

Британското разузнаване: Боевете край Бахмут изтощават и двете страни

Британското разузнаване: Боевете край Бахмут изтощават и двете страни

Украинските сили стабилизираха отбранителните си позиции

За разлика от тях те смятат, че групата наемници Вагнер, която ръководи опита на Русия да превземе Бахмут, изпитва недостиг на жива сила и оборудване.

В последната от поредица нападки срещу руската армия, шефът на Вагнер Евгений Пригожин обвини руската армия, че не е успяла да достави амунициите, необходими на Вагнер, за да превземе града. Това, твърди Пригожин, е резултат от "обикновена бюрокрация или предателство".

Каквото и да се случи с Бахмут - един служител каза, че според него руските усилия "застояват" - има ясна надежда сред съюзниците на Украйна, че битката е разрушила шансовете на Москва да постигне някакъв по-нататъшен значим напредък в близко бъдеще.

Един западен служител отхвърли битката за Бахмут като "доста малко тактическо събитие", което няма стратегическо значение "за нито една от страните".

В коментарите си, публикувани в Telegram, Сергей Шойгу каза, че "освобождаването на Артьомовск (руското име на Бахмут) продължава" и предположи, че това ще представлява пробив.

"Градът е важен отбранителен център за украинските сили в Донбас", каза той. "Поемането на контрол над него ще позволи... по-нататъшни настъпателни действия в отбранителните линии на украинската армия."

Но западни служители казаха, че в момента няма признаци за по-широка руска офанзива.

Генералът, отговарящ за военните усилия на Москва, Валери Герасимов, казаха те, е бил "под натиск". "Трудно е да се види как той ще... да си върне инициативата",

Това не е първият път, когато западните поддръжници на Киев предполагат, че кампанията на Москва се е провалила. Подобни твърдения бяха направени след светкавичните контраофанзиви на Украйна миналата есен.

Но териториалните придобивки на Русия през зимата са изключително скромни.

Междувременно Украйна получава нови партиди западно военно оборудване, включително танкове и други бронирани превозни средства и прави планове за собствена офанзива, която може да започне още през май.

Шойгу: Превземането на Бахмут отваря вратите за нови офанзиви

Шойгу: Превземането на Бахмут отваря вратите за нови офанзиви

Руските сили водят интензивна кампания от месеци за превземането на града