Напрежението в Южния Атлантик. Аржентина изважда картата "суверенитет" за Фолклендските острови и е на път да подпише голямо военно споразумение с Китай, което ще промени регионалната политика на Южния Атлантик, пише индийската медия TFI.

Но защо Аржентина подписа военни споразумения и иска да подпише още няколко. Има ли нещо повече в тази история? 

Наскоро аржентинското посолство в Китай разкри, че Буенос Айрес разглежда възможността за закупуване на китайски самолети JF-17. Анализаторите казват, че този боен самолет, който е резултат от сътрудничеството между Китай и Пакистан, е най-добрият за Аржентина по отношение на производителност и наличност.

Сабино Вака Нарваха, аржентинският посланик в Китай, проведе среща с аржентинския министър на отбраната Хорхе Тайана и неговия персонал в Буенос Айрес, за да обсъдят възможността за съвместна работа с Китай в областта на националната отбрана.

От известно време Аржентина се опитва да придобие нови бойни самолети, за да замени стареещите си и намаляващи военновъздушни сили, но поради продължаващия спор за Фолклендските острови, Обединеното кралство осуети усилията на Аржентина да закупи самолети от чужбина.

Фолкландските острови са архипелаг от острови, разположени в южната част на Атлантическия океан, край бреговете на Аржентина. Островите са претенции както от Великобритания, така и от Аржентина от 19 век. Аржентина отдавна твърди, че е законният собственик на островите, тъй като ги е контролирала преди британците. Двете страни са в конфликт по въпроса оттогава, като и двете страни претендират за суверенитет над островите.

През 1982 г. Аржентина, която тогава бе под военна диктатура и Великобритания влязоха във война за суверенитета на островите. След 74 дни битка, в която загинаха 649 аржентинци и 255 британски войници, Обединеното кралство успя да си върне южноатлантическия архипелаг, който е британски от 1833 г.

Четири десетилетия по-късно спорът за Фолклендските острови (Малвинските острови - арж.) все още не е разрешен, а за аржентинците войната остава отворена рана. Напрежението избухна напоследък.

През първата седмица на март Аржентина информира Обединеното кралство, че прекратява споразумението от 2016 г. относно островите. Пактът е известен като пакта "Форадори-Дънкан".

През 2016 г. Аржентина и Обединеното кралство подписаха пакта Форадори-Дънкан, необвързващо изявление, което им позволи да си сътрудничат по въпроси като енергетиката, корабоплаването и риболова, въпреки че имат различни възгледи за суверенитета. Той също така предвижда идентифицирането на неизвестни аржентински войници, убити в битка.

Британското правителство определи този ход като "разочароващ". Външният министър на Обединеното кралство Клевърли настоя, че "Фолкландските острови са британски". Това решение идва, след като Обединеното кралство отказа да влезе в преговори за суверенитета на островите.

Сделката за изтребители с Китай в такъв момент е решаваща. Китай силно подкрепя претенциите на Аржентина за Фолклендските/Малвинските острови и вярва, че Аржентина трябва да упражнява пълен суверенитет над тях.

JF-17 е еволюирал в три блока, които са означени като Block 1, Block 2 и Block 3. Най-модерната версия, Block 3, включва авангардни системи като радар с активна електронно сканирана решетка (AESA), комбинация от най-усъвършенстваните китайски ракети с малък обсег на видимост и сложна авионика и системи за управление на полета.

На 18 март адмирал Хулио Гуардия, началник на генералния щаб на аржентинския флот, заяви, че флотът преговаря с норвежкото правителство за закупуването на три до четири морски патрулни самолета Lockheed P-3 Orion.

Аржентина също преговаря с Индия за продажбата на леки бойни самолети (LCA) Tejas. Сделката обаче е блокирана поради оръжейното ембарго на Обединеното кралство срещу южноамериканската държава.

Аржентина имаше за цел да купи пет френски самолета Dassault Super Etendard, но оръжейното ембарго върху катапултната седалка MK6, произведена в Обединеното кралство, й попречи да направи това. САЩ предложиха да продадат бивши датски F-16 A/B MLU на Аржентина, но в момента преговарят с Обединеното кралство, за да осигурят разрешение за сделката.

От няколко години Аржентина има недостиг на изтребител прехващач, докато Бразилия и Чили, нейните съседи, са далеч по-добре снабдени както в качествено, така и в количествено отношение.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес каза в интервю за Financial Times, "Аржентина трябва да разпредели своите ресурси за по-важни неща от закупуването на военни самолети. Ние сме на неравнопоставен континент, но няма проблеми с война и се търси единство между страните."

Британските сили са в най-слабото си състояние от Втората световна война насам.

Полковник Ричард Кемп предупреди, че армията на Обединеното кралство е толкова отслабена, че ще й е трудно да се включи в битка с добре оборудвана държава. Министърът на финансите, Джеръми Хънт, беше призован да увеличи разходите за отбрана поради липсата на войници, малко доставки на боеприпаси и недостатъчен брой бронирани превозни средства.

Аржентина предприема стъпки, за да отстоява претенциите си за Фолклендските острови. Буенос Айрес стратегически укрепва своите военни и дипломатически интереси на фона на уязвимата позиция на Обединеното кралство и осъзнава, че е подходящият момент.