Камарата на представителите одобри огромен пакет от 2,2 трилиона долара за подпомагане на икономиката и американците в борбата с коронавируса, информира The Hill.

С този ход демократите, които имат мнозинство в долната камара, оказват натиск върху републиканците в Сената да приемат нова помощ за американските граждани преди президентските избори на 3 ноември.

Гласуването се проведе след преговори между председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и финансовия министър Стивън Мнучин в четвъртък, които не доведоха до двустранно споразумение.

Законопроектът бе одобрен от 214 срещу 207 конгресмени. Но в последния момент Пелоси и нейният екип трябваше да преодолеят изненадващо недоволство сред голям брой центристи, които са ядосани на това, че Пелоси организира гласуване на законопроект, който няма шанс да се превърне в закон.

Всички републиканци гласуваха против. Те се аргументираха с думите, че разходите са твърде високи и се финансират програми, които не са свързани с коронавирус кризата.

Към този момент няма шанс законодателството да се превърне в закон. Републиканците в Сената и Белият дом са против мярката и подкрепят предложение, което е с 600 милиарда долара по-малко финансиране от това на демократите.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл е посветил следващата седмица - последната на горната камара преди изборите - на изслушване на номинацията на Белия дом за съдия от Върховния съд на САЩ.

Приетият от демократите пакет включва почти 500 милиарда долара финансиране за щатските и местни власти, подновяване плащанията от 600 долара на седмица за безработица, други 1200 долара еднократна помощ за американците, 75 милиарда долара за тестове за коронавирус, милиарди долари за училищата, пощенската служба, за марки и други. Също финансова помощ за два тежко засегнати сектора: самолетните компании и ресторантите.