Камарата на представителите на САЩ прокара най-амбициозната полицейска реформа (George Floyd Justice in Policing Act) от десетилетия за втори път, пише "Гардиън".

Законодателството забранява прилагани от служителите на реда задушаващи прийоми и създава национални полицейски стандарти с цел увеличаване на отговорността. Долната камара гласува 9 месеца след убийството на 46-годишния Джордж Флойд от полицията, което предизвика масови протести и безредици в американските градове. Реформата бе прокарана с 220 срещу 212 гласа по партийна линия. Един републиканец гласуваха в подкрепа на проектозакона, но той обяви, че е допуснал грешка, което впоследствие бе поправено. 

Камарата прокара вариант на законопроекта през миналата година, но контролираният от републиканците Сенат не го прие. Този път демократите имат подкрепата на Белия дом и мнозинство в Сената. Но в горната камара те ще трябва да убедят най-малко 10 сенатори от Републиканската партия, за да преодолеят блокиращата тактика filibuster (блокиране на сенатски решения поради липсата на 60% мнозинство -б.р) и да прокарат законодателството, което вероятно няма да се случи.

Законопроектът забранява така наречения "квалифициран имунитет", който защитава служителите на реда от завеждане на определени съдебни дела срещу тях. Това е една от най-важните промени, която ще изисква постигане на компромис с републиканските сенатори.

Полицейски синдикати и други групи в защита на служителите на реда твърдят, че без такава правна защита хората ще се откажат от тази професия.