Долната камара на Швейцария подкрепи забрана за забулване, тръгвайки по стъпките на Франция и други европейски държави, които затегнаха контрола на фона на заплахите от тероризъм, съобщава Ройтерс.

Планът на десния политик Валтер Вобман, който води успешна кампания за обвяване на новите минарета за незаконни през 2009 година, все още трябва да бъде прокаран от горната камара и правителството преди да се превърне в закон.

Според Вобман, който е от антиимигрантската Швейцарска народна партия, забраната ще защити културата на страната и ще попречи на разпространението на радикалния ислям. Той също призовава за провеждане на референдум по въпроса.

Неговата партия, най-силната в швейцарския парламент от спечелването на 30% от местата на изборите през 2015 година, прокара мярката с помощта на десни депутати.

Но има вероятност горната камара да блокира предложението, тъй като партиите там се противопоставят на забраната, включително и социалдемократите.

Проучване от август показва, че 71% от швейцарците подкрепят забрана за носене на бурка в страната. Около 5% от швейцарците са мюсюлмани и много малък брой мюсюлманки носят никаб или бурка.