Доналд Тръмп-младши е заявил пред Комисията по правни въпроси към Сената на САЩ през миналата година, че не може да си спомни дали е обсъждал руското разследване с баща си.

Днес комисията публикува повече от 1 800 страници стенограми от разпита на Тръмп-младши и други лица, които са провели среща с руски адвокат в "Тръмп тауър" преди изборите за президент през 2016 г., информира АП.

От информацията става ясно, че Тръмп-младши е отклонил много въпроси, заявявайки, че не може да си спомни. Той е подчертал, че не смята, че има нещо нередно в проведената в "Тръмп тауър" среща, на която е било обещано да получи информация срещу тогавашния кандидат за президент Хилари Клинтън.

Въпросната среща е разследвана от специалния прокурор Робърт Мълър.

Комисията също е разпитала други четирима, които са присъствали на срещата в Ню Йорк - журналистът Роб Голдстоун, който е организирал срещата с обещание да се съберат "мръсотии" за Клинтън; Ринат Ахметшин - руско-американски лобист; Илке Кавеладзе - бизнес сътрудник на руски предприемач и преводач.

Комисията не е разпитала Наталия Веселницка, руският адвокат в центъра на срещата. Но комисията публикува писмените й отговори.

Комисията по правни въпроси също не е разпитала Джаред Къшнър, зет на Доналд Тръмп, и Пол Манафорт, бившият шеф на предизборния щаб на американския президент, въпреки че са присъствали на срещата. Но комисията разкри кратки бележки на Манафорт, които са направени по време на срещата.

Доналд Тръмп-младши коментира решението на комисията да публикува информацията. Той отбелязва, че сега обществото може да види, че "повече от пет часа аз отговарях на всеки зададен въпрос и бях честен и откровен пред комисията".