Древна цивилизация в Иран е признала трансполовите хора още преди 3000 г., разкрива проучване, цитирано от израелския вестник "Аарец".

Изданието отбелязва, че към края на 2018 г. администрацията на Доналд Тръмп е заета с отнемане официалния статут на трансполовите хора в американското законодателство. "Аарец" пише, че откритията могат да шокират Белия дом, който се опитва да премахне нещо, което е признато от много човешки общества преди хиляди години.

Загадъчната цивилизация в Персия вероятно е приела разнообразни полови идентификации с признаване съществуването на трети пол освен "мъжки" и "женски" още преди 3000 г.

Тази теория се основава на статистическо изследване на артефакти, открити в гробници в Хасанлу - древно място на хиляди години, разположено в днешен Северозападен Иран.

Проучването обърква предположенията на археолозите относно половите в древните цивилизации и също подчертава, че в много незападни общества - в миналото или настоящето - има небинарна полова идентичност.

Когато се открият човешки останки при археологически разкопки, изследователите установяват пола, ако е възможно, на базата на морфологията на скелета или предмети, открити в гроба. Но за да елиминират предубеждението, авторите на проучването са използвали алгоритъм от стотици артефакти, открити в 51 гробници в Хасанлу. Една част от артефактите се асоциират с женския пол, а други с мъжкия. Но алгоритъмът също показва, че 20% от гробниците в Хасанлу съдържат трета група от предмети: необичайна комбинация от артефакти, които са свързани и с двата пола.

Например в една гробница с мъжки скелет са открити остриета за стрели, които традиционно се разглеждат като мъжки артефакт и щифт за дрехи, който в културата в Хасанлу е най-женският предмет.

В друга гробница са открити острие и метална чаша за пиене, а също така игла и щифт за дрехи. Според изследователите изглежда, че покойникът е извършвал мъжки ритуални дейности, но също така е носил женски дрехи. Биологичният пол на този покойник не е известен.

Така учените са открили, че има и средна категория, въпреки че не са напълно сигурни как може да се потвърди, че артефактите са маркери на пола.