Социалдемократическата партия на Германия трябва да търси път за излизане от "неолибералната пустиня" и да прекрати подкрепата си за правителството на Ангела Меркел, освен ако не развърже кесията и не потърси повече инвестиции в обществените услуги и инфраструктурата.

Това призоваха двама политици от Социалдемократическата партия.

Основана през 1863 г., най-старата социалдемократическа партия в света е основен стълб в следвоенния политически ред в Германия, но малкият партньор в коалицията на Меркел драматично изгуби подкрепа през последните години, достигайки дори до историческо дъно на изборите за Европейски парламент през май тази година.

След оставката на Андреа Налес като председател на социалдемократите през юни, двама относително малко познати политици, Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен, изненадващо се превърнаха в основните кандидати за лидерския пост, които ако спечелят, съвместно ще ръководят партията.

Те се борят срещу вицеканцлера на Германия Олаф Шолц и Клара Гейвиц на балотаж. Резултатите ще бъдат обявени на 30 ноември.

В интервю за три европейски вестника - "Гардиън", "Паис" и "Република" - двамата кандидати обявиха, че ако победят на балотажа, те ще предприемат преориентиране на Социалдемократическата партия към традиционните леви принципи, които вероятно ще поставят партията в сблъсък с консерваторите на Меркел.

"Превърнахме се в неолиберална пустиня", коментира 67-годишният Норберт Валтер-Борянс, който е сравняван от германските медии с американския демократ Бърни Сандърс. Според него, за да се върне доверието на избирателите, социалдемократите трябва да се "изправят пред грешките, които направиха през миналото", включително мълчаливата подкрепа за строгите мерки за икономии в Европа.

Някои социологически проучвания предвиждат, че членовете на Социалдемократическата партия ще издигнат Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен от относителна неизвестност до едни от най-влиятелните позиции в Европа, вероятно защото коалицията с Меркел остава изключително непопулярна, особено сред по-младите социалдемократи.

Особено Норберт Валтер-Борянс е разглеждан като изгряваща звезда заради апетита да поема рискове и да говори за принципи. В миналото като финансов министър в провинция Северен Рейн-Вестфалия той плати 19 милиона евро за дискове с информация на разобличител за хиляди клиенти на швейцарска банка, които не са плащали данъците си, което принуди хиляди хора да потърсят властите и да си платят данъците в размер на общо 7,2 милиарда евро.

Критици обаче твърдят, че когато той е напуснал поста си през 2017 г., дългът на провинцията се е увеличил с 60%.

Саския Ескен от Баден-Вюртемберг, която е специалист в цифровата политика, коментира, че Европа трябва да се развие отвъд икономическия съюз, трябва да помисли за социален съюз, съюз да данъчна и финансова политика.