Президентът на Филипините Родриго Дутерте тласна един от най-важните си съюзници в лицето на САЩ в дълбока несигурност, след като обяви, че предстоящите военни учения между двете държави ще бъдат „последните” и изключи каквито и да е било съвместни патрули, цитиран от CNBC.

Филипините обърна поглед към Китай и Русия

Филипините обърна поглед към Китай и Русия

Той също така подчерта, ще открие нови търговски съюзи

Дутерте обеща да спазва дългогодишния договор за сигурност със САЩ, но подчерта, че Китай е против съвместните военни учения във Филипините следващата седмица и че след това няма да има повече военни игри с Вашингтон.

Уведомявам американците, че това ще бъдат последните военни игри. Съвместните игри Филипините-САЩ – последните, каза той по време на визита във Виетнам.

Пред филипинската общност в Ханой президентът изтъкна, че няма да има възможност за морски патрули с Вашингтон, защото те могат да вкарат Филипините в конфликт с Китай. Манила и Пекин имат претенции към територия в Южнокитайско море.

Външният министър на Филипините заяви по-късно, че коментарите на държавния глава са извадени от контекста.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби изтъкна, че не е наясно с никакво официално уведомление от страна на Филипините за прекратяване на ученията.

Ежегодните учения между двете страни ще се проведат от 4 до 12 октомври. Военните лидери на двете държави са започнали да подготвят и нови учения през 2017 година.

По-рано Дутерте обяви, че ще създаде нов търговски съюз с Русия и Китай, но ще спазва споразуменията за сигурност с Вашингтон.