Президентът на Филипините Родриго Дутерте хвали усилията на Русия да разработи коронавирусна ваксина и е готов да участва в изпитания, приветства офертата за доставки от Москва, и очаква да бъде безплатно, съобщава "Ройтерс".

Русия очаква регулаторно одобрение за потенциална ваксина срещу COVID-19 този месец и е готова да я предостави на Филипините или да се обедини с местна фирма за масовото й производство.

Филипините са сред тези с най-много коронавирусни инфекции в Азия, в понеделник са нараснали до 136 638 след рекорден дневен скок от 6 958 случая.

"Ще кажа на президента Путин, че имам огромно доверие във вашите проучвания в борбата срещу COVID и вярвам, че ваксината, която сте произвели, е наистина полезна за човечеството", заяви Дутерте.

За да овладее обществените страхове, Дутерте сам предложи да бъде "морско свинче", когато ваксината пристигне и каза: "Мога да бъда първият, на когото могат да експериментират."

Кабинетът му във вторник заяви, че Филипините са готови да работят с Русия по тестове, доставки и производство на ваксини.

През юли Дутерте отправя молба към китайския си колега, Филипините да бъдат приоритет, ако се разработи ваксина, на фона на притесненията в развиващите се страни.

Този месец той възстанови стриктната блокада в и около столицата Манила за 2 седмици, съобразявайки се с препоръките на медицинските специалисти.

Ако ситуацията ескалира към "бягство на зараза", Дутерте обеща да мобилизира военните за налагане на блокада.

Русия приключи клиничните изпитания на ваксина за коронавирус

Русия приключи клиничните изпитания на ваксина за коронавирус

Предвиждат ваксинацията да е през октомври