Президентът на Филипините Родриго Дутерте предупреди, че тези, които нарушат мерките срещу коронавируса, могат да бъдат застреляни за създаване на проблеми, пише "Дейли телеграф".

Той също предупреди, че няма да се толерира и ще се разглежда като сериозно престъпление тормозът над здравни работници.

В телевизионно обръщение филипинският президент каза, че е важно всеки да сътрудничи и да спазва мерките за карантина, докато правителството се опитва да забави разпространението на вируса и да спаси крехката здравна система на държавата.

Филипините са потвърдили 107 починали и 2633 случая. Почти всички са регистрирани през последните три седмици, като всеки ден се съобщават за стотици нови случаи.

Ще става още по-тежко. Трябва да ме слушате, проблемът е сериозен, призова Дутерте.

Наредих на полицията и на армията...ако има неприятности и има случаи, при които те отвърнат и вашият живот е в опасност, да ги застрелват, обяви филипинският лидер.

Разбрахте ли? Мъртви. Ако създавате проблеми, ще ви вкарам в гроба, закани се Родриго Дутерте.

Медии съобщиха, че са извършени няколко ареста в сряда в беден район на Манила, където е имало протести заради оскъдната храна, която е предоставена от правителството като помощ.

Около половината от населението от 105 милиона души е под карантина.