Президентът на Филипините Родриго Дутерте отлетя за Москва, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Той ще настоява за разширяване на отношенията с Русия, докато в същото време поддържа контактите си със САЩ, информира АП.

Дутерте отлетя от Манила с министрите на отбраната, финансите, икономиката и други ключови представители на кабинета. Визитата е планирана от днес до 5 октомври.

Първото посещение на Дутерте в Русия през май 2017 г. беше съкратено заради голяма атака на екстремисти в южната част на Филипините.

След като пое властта в средата на 2016 г., Дутерте предприе мерки за оправяне на отношенията с Китай и сближаване с Путин. Веднъж филипинският президент обяви, че Путин му е "идол", докато в същото време критикува политиките на САЩ.

Истина е, че ние ценим нашите дългогодишни партньори, но ние също трябва да сме отворени към нови, каза той преди да отпътува за Москва.

Дутерте ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва и ще проведе разговори с Путин в Сочи. Те ще обсъдят разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността, отбраната и борбата с тероризма, екстремизма и трансграничната престъпност.

Очаква се Москва да предложи на Манила военна техника.

Веднъж филипинският лидер обяви, че ако Китай и Русия установят нов световен ред, той ще бъде първият, който ще се присъедини към тях и ще напусне ООН, тъй като се доминира от САЩ и неуспешно предотвратява войни.