Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да прекрати всички операции срещу разпространението и употребата на наркотици, пише "Гардиън".

По време на продължилата 15 месеца кампания полицията уби хиляди хора.

От прессекретарята на държавния глава са наредили на полицията, армията и другите държавни органи да прекратят операциите. Всички действия са прехвърлени на Агенцията за борба с наркотиците на Филипините.

Агенцията има 1800 служители, което е над 1% от 160 000 полицаи, което означава, че с новата заповед значително ще се намалят убийствата.

Междувременно Дутерте е предупредил ЕС и ООН, че до 24 часа може да изгони посланиците им, ако продължат да се "месят" във вътрешните работи, пише "Дейли телеграф".

Мислите си, че тук сме група дебили...Посланиците на тези страни сега ще се поучат. Защото можем още утре да прекъснем дипломатическите канали, всички ще напуснете страната ми до 24 часа, заплаши той в Манила.

Повече от 12 500 филипинци са убити по време на войната срещу употребата и разпространението на наркотици.

През миналия месец близо 40 държави призоваха Филипините да спре убийствата и да разреши международно разследване. Манила определи призива като "политизиран" ход.

"Намесвате се в нашите дела", изтъкна Дутерте на пресконференция, редувайки английски, филипински и испански език.

Ние сме в миналото на колонизационния етап. Не се е******* с нас, продължи той.

Филипинският президент поясни, че страната му е бясна на Запада заради "кражбата на ресурсите ни" и обвини САЩ, Великобритания и Франция за хаоса в Близкия изток и съвременния тероризъм.

Вие забогатяхте, вие сте напред в индустриалната надпревара на планетата, защото крадете най-големите ресурси на арабите - петрола, убеден Дутерте.

Вие колонизирахте там, а след това започнахте да делите Близкия изток - САЩ, Великобритания и Франция. Заради това си плащате с този тероризъм. Може да не приключи щастливо, след което направихте, предупреди той.