Европейската комисия ще прецени дали да бъдат възобновени плащанията по програмата САПАРД за България след отстраняването на два проблема - създаването на "фалшиви" компании с цел да бъдат получени средства от програмата и по-добро информиране за подходящи последващи мерки по отношение на засечени нередности.

Това заяви Майкъл Ман, говорител на комисаря по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Бойл, цитиран от farmer.bg.

След анализ на получената от България информация Европейската комисия напълно отбелязва и признава извършената от българските власти всестранна работа за преодоляване на установените слабости и нередности.

Същевременно, посочи Майкъл Ман, одиторският доклад уточнява, че двата проблема са само частично решени и се изискват допълнителни действия.

След като бъде направено необходимото за съответното изпълнение на тези мерки и България продължи усилията по прилагането на новите контролни процедури след приемането на плана за действие, Европейската комисия ще прецени дали да бъдат възобновявани плащанията по програмата САПАРД за страната, изтъкна Майкъл Ман