Двама души загинаха при катастрофа с автомобил на "Тесла" без шофьор. Колата се е забила в дърво северно от Хюстън, обявиха американските власти, цитирани от "Ройтерс".

"Никой не е имало на шофьорското място", съобщиха от полицията и допълниха, че катастрофата е станала в събота вечерта.

Тесла Модел С от 2019 г. се е движил с висока скорост при завой и излязъл от пътя, забивайки се в дърво. Автомобилът избухнал в пламъци, информира местната телевизия KHOU-TV.

След погасяване на пожара, властите установили, че в автомобила има двама пътници. Единият е бил на предната седалка до шофьорското място, а другият на задната. Загиналите са родени през 1962 и 1951 г.

Инцидентът се случва на фона на проверка на полуавтономната система за управление на "Тесла" след няколко инцидента. Компанията се подготвя да пусне подобрен софтуер за "пълно самоуправление" за повече клиенти.

От американската агенция за автомобилна безопасност обявиха през март, че разследват 27 случая на катастрофи с автомобили на "Тесла". Най-малко 3 от тях са станали скоро.

Шефът на "Тесла" Илън Мъск коментира през януари, че очаква голяма печалба от софтуера за самоуправление. Той е изключително уверен, че колата може да се самоуправлява.

Технологията за самоуправление трябва да преодолее регулации и мерки за безопасност преди да постигне успех на пазара.