Двама души са убити и най-малко осем други са ранени в град Турку във Финландия, съобщиха полицейски служители, цитирани от БиБиСи.

Полицията е арестувала мъж след като го е простреляла в крака. Инцидентът е станал на площад Puutori-Market Square. Полицията предупреди, че други нападатели може да са на свобода и помоли хората да стоят настрана от центъра на града.

Директорът на университетската болница в Турку Петри Виролайнен заяви пред журналисти, че най-малко осем души са били изпратени там с наранявания, а един човек е починал.

На пресконференция по-късно полицията потвърди втората смърт. В Туитър, полицията в Югозападна Финландия в 16 и 40 часа местно време написа: "Няколко души са намушкали в центъра на Турку. От хората се изисква да избягват центъра на града".

Вестникът "Турун Саномат" съобщи, че на място има няколко линейки, а полицията извършва проверки на обществения транспорт.

Няколко сгради бяха евакуирани и полицейски служители разследваха редица хора в близкия търговски център, но не ги свързваха с атаката.

Очевидецът Джеси Браун съобщава пред БиБиСи: "Видях полицията да стреля по човек, хората тичаха и имаше разговор за нападение с нож, може би за многобройни извършители". По-късен в пост полицията потвърди "Полицаите търсят евентуално повече извършители в Турку."

Финландският премиер Юха Сипила заяви, че правителството му наблюдава ситуацията. Министърът на вътрешните работи и националният полицейски комисар също заявиха, че пътуват към града.

Беше увеличена и сигурността на ключовите места в столицата Хелзинки, където въоръжена полиция може да се види на централната жп гара и летището.

Към 18 ч българско време няма постъпила информация в посолството на България в Хелзинки за пострадали българи, след като мъж нападна с нож граждани на оживена улица в град Турку, Финландия.

Няма информация за пострадали българи при нападението с нож във финландския град Турку

Няма информация за пострадали българи при нападението с нож във финландския град Турку

Информация за свои близки гражданите могат получат на дежурните телефони на посолството ни във Финландия