Изведнъж нещата се развиха много бързо: руските войски сега окупират част от втората по големина държава в Европа. Този път е с официални отличителни знаци, а не под прикритие, както през последните осем години, или като анонимните "малки зелени човечета" в Крим. Не - Владимир Путин изпраща официални войски като окупатори в независима европейска държава, която също е член на Организацията на обединените нации: Украйна, пише за "Дойче веле" Франк Хофман. 

Това е поредното нарушение на международното право, както много преди него. Това е нарушение на Будапещенския меморандум от 1994 г., в резултат на което Украйна доброволно предаде ядрените си оръжия. В замяна подписалите договора Русия, Великобритания и Съединените щати обещаха да зачитат суверенитета на Украйна и съществуващите граници.

Фактът, че руските войски, които сега маршируват в Украйна, нарушават това споразумение, трябва да бъде сигнал за събуждане, особено в Германия, че Путин няма предвид това, което казва. И все пак някак си го има предвид! Активисти за граждански права от бившата ГДР разбират много добре неизказаното намерение: Това е обявяване на война.

В понеделник Владимир Путин - небрежно облечен с крива вратовръзка и с две ръце на масата - заяви напълно сериозно на народа си и на Европа: "Украйна за нас не е просто съседна страна. Тя е неразделна част от нашата собствена история, култура и духовен континуум."

Духовен континуум? За непосветените въпросът е, че "Киевска Рус", на която се позовава днешна националистическа Русия, намира своя основен митичен произход в Лаврата, киевския пещерен манастир.

В тази телевизионна реч човекът в Кремъл напълно хвърли маската. Нищо не е останало от времето, когато Владимир Путин вдъхновяваше членовете на германския Бундестаг; когато имаше надежда, че нещо може да излезе от нова, модерна Русия. Тази вечер Владимир Путин седеше в Кремъл с истинската си същност: като чекист - дете на неговата организация, КГБ.

Там седи почти 70-годишният бивш агент, някога назначен в Дрезден, на тъмнокафяво бюро, вдигайки ръце, за да прави въздушни цитати с пръсти: "Благодарните потомци", казва той, "са разкъсали и свалят паметниците на Ленин в Украйна. Това наричат ​​декомунизация."

Важно е да знаете, че в Украйна украинските националисти, както и активисти за граждански права и художници са използвали термина "декомунизация", за да опишат пътя си "към Европа" след проевропейската революция на Майдана през 2014 г. Отчасти чрез критична ангажираност с процеса на иконоборството.

В Киев и в много други градове в Украйна се случи същото като в градовете на ГДР след падането на Берлинската стена: паметници на Ленин бяха съборени. Това бе последвано от критична конфронтация с този процес. Тогава в една постсъветска страна, Украйна, имаше процес на отворено общество.

Това не се харесва на чекиста в Кремъл, човекът, който оформи Русия от годините на Елцин в икономическа структура на олигархията на КГБ, базирана на петрол и газ. От мирогледа на Путин е разбираемо: този човек не се интересува от никакво европейско разбиране за неяснотите на политиката, културата и социалното отражение.

С Оранжевата революция от 2004 г. Украйна пое по пътя, белязан от неуспехи. През 2013 г. започнаха протести на майдана в Киев в отговор на приятелското към Кремъл правителство на Янукович, което отхвърли Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Янукович бе вторият постсъветски владетел, когото украинците прогониха.

И те ще го направят отново; защото знаят, че може да се направи.

Европа вече има възможност: да сложи край на престъпленията на Путин или да бъде съучастник в голяма война, която все още може да се избегне. Всяко решение, което сега позволява на Путин да превземе бунтовническите райони Донецк и Луганск, носи семената на истинска война срещу Украйна и следователно не е решение.

Германия, като част от Европейския съюз, носи най-голяма отговорност в това отношение: в края на краищата именно германските войници по заповед на Хитлер първо нападнаха Полша, след това Украйна и Беларус.