Шефът на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че е по-добре германците да не гласуват на федералните избори в неделя, отколкото да пуснат бюлетина за "Алтернатива за Германия", информира ДПА.

Социологическите проучвания показват, че "Алтернатива за Германия" за първи път ще влезе в Бундестага.

В интервю за германския вестник "Билд" Петер Алтмайер изтъкна, че "определено" е по-добре да не се гласува, отколкото за "Алтернатива за Германия".

"Алтернатива за Германия" разделя страната ни. Те се възползват от страховете на хората. Поради тази причина за мен гласуване за "Алтернатива за Германия" е неоправдано", каза той.

Макар че не иска да насърчи да не се гласува, по думите му, тези, които не гласуват също изразяват мнението си.

Анкетите са категорични, че партията на Меркел ще спечели изборите, но няма достатъчно подкрепа, за да управлява сама.

"Алтернатива за Германия" се очаква да спечели между 8 и 12%.

Междувременно ново проучване показва, че социалдемократите са намалили изоставането си от консерваторите.

Изследването на "Форса" за RTL и списание "Щерн" показва, че блокът на Меркел е подкрепян от 36 на сто (-1%), докато социалдемократите остават с 23 на сто без промяна.

Левицата е трета с 10%, а зад нея се нареждат: Свободните демократи и "Алтернатива за Германия" с по 9% и Зелените с 8 на сто.

Това означава, че може да има още една голяма коалиция между консерваторите и социалдемократите или неизпитаната коалиция "Ямайка" между християндемократите, Свободните демократи и Зелените.

В проучването са участвали 2 501 души, което е проведено между 11 и 15 септември.