Кандидатът на десноцентристката партия "Перуанци за промяна" Педро Пабло Кучински води на втория кръг на президентските избори в Перу, съобщи АП.

Агенцията се позовава на предварителните резултати, проведени от Ипсос.

Нагласите са перуанците да пратят в опозиция клана Фухимори, който от десетилетия властта в страната.

Кейко Фухимори обаче изглежда не е скъсала с миналото. Оставя впечатлението, че тя продължава да носи идеите на управлението на  нейния баща през 90-те години на миналия ХХ в, които нанесоха сериозни щети на страната - авторитаризъм, корупция и разграбване на икономиката. Тревога сред избирателите предизвика и фактът, че кампанията на Кейко Фухимори се подкрепяше от групи и хора, свързани с нелегалната икономика и други престъпни сфери.

Перу е страна с проблеми - нарушаване на законите в икономиката, различията в обществото, неефективността на институциите. През последните 20 години обаче се промени, най-вече благодарение на икономическия разцвет.

Съкратен бе процентът на бедността. Въпреки кризата или рецесията в световен мащаб, Перу отбелязва развитие. В момента сме на второ място в Латинска Америка с най-добри перспективи за растеж и тази година.