Джибути скъса дипломатически отношения с Иран, съобщава телевизия „Ал Арабия”, позовавайки се на официален източник.

Малката африканска страна, в която се намира единствената военна база на САЩ в Африка, се присъедини към Саудитска Арабия, Бахрейн и Судан, които прекъснаха отношения с Иран.

Джибути скъса дипломатически отношения с Иран в знак на солидарност със Саудитска Арабия, обяви външният министър на страната.

Междувременно Йордания привика иранския посланик в Аман във връзка с атаката срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран и заради „намеса на Иран” във вътрешните работи на арабски държави, информира йорданската медия „Петра”.

В същото време саудитската държавна медия SPA съобщава, че иранските дипломати са напуснали Саудитска Арабия, след като двете държави прекъснаха дипломатически отношения.

Служителите в иранското посолство в Рияд и тези в консулството в Джеда напуснаха с частен ирански самолет, отбелязва SPA.

Иранската държавна телевизия IRIB съобщи, че дипломатите са пристигнали в Техеран, показвайки снимки със самолета след кацането му в Техеран. Телевизията допълва, че на самолета е имало 54 ирански дипломати с техните семейства. Те са били посрещнати от заместник-министрите на външните работи на Иран.

Припомняме, посолството на Саудитска Арабия в Техеран бе подпалено в събота, след като шиитският мюсюлмански духовник Нимр ал-Нимр бе екзекутиран заедно с още 46 души. В отговор на това Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите отношения с Иран. Кралството бе последвано от Бахрейн, Кувейт и Судан. Обединените арабски емирства пък ограничиха броя на иранските дипломати в емирството и оставиха в Ислямската република шарже д'афер.