"Дълбоко в сърцето си" Джон Болтън "вярва, че "президентът е малоумник". Това сподели дългогодишен бивш съветник на Джон Болтън, който пък е съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише израелският вестник "Аарец".

Вчера списание "Ню Йоркър" публикува цитатите на профил на Болтън, който също включва изказвания на анонимен западен дипломат. Дипломатът е казал, че Болтън "трябваше да си отреже топките" и да ги даде на Тръмп, за да получи позицията в Западното крило на Белия дом.

В статията на Декстър Филкинс се цитира Марк Грумбридж, който е работил с Болтън 15 г. и го е съветвал, докато експертът по национална сигурност беше посланик на САЩ в ООН при Джордж У. Буш.

Според Грумбридж Болтън вярва, че може да променя или да смекчава действията на президента.

"Той е истински патриот. Но се чудя как ходи на работа всеки ден, защото дълбоко в сърцето си вярва, че президентът е малоумник", разкрил Марк Грумбридж.

Като се има предвид, че "Тръмп не иска война", дипломатът смята, че Болтън е трябвало да работи здраво, за да убеди американския лидер да го наеме, отбелязал Грумбридж и добавил, че "за да получи позицията, Болтън трябваше да отреже топките си и да ги сложи на бюрото на Тръмп".

През 2017 г. беше разпространена информация, че бившият държавен секретар Рекс Тилърсън е нарекъл Тръмп "малоумник" по време на среща с членове на администрацията в края на двучасови разговори в Пентагона на 20 юли. По-късно Тръмп постави под въпрос интелекта на Тилърсън и го отстрани от поста през март 2018 г.