Британският премиер Борис Джонсън коментира, че блокада в цялата страна ще бъде "катастрофа", но правителството не може да изключи тази възможност на фона на нови скокове в случаите на коронавирус в страната, съобщават БиБиСи и "Ройтерс".

Джонсън подчерта възможността за въвеждане на ограничена във времето кратка блокада, ако обществеността не спазва настоящите регионални мерки.

По-рано тази седмица лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър призова за налагане на блокиране в цялата страна, което ще продължи две или три седмици, за да ограничи разпространението на болестта. В Обединеното кралство има 634 920 инфекции и 43 018 смъртни случаи, свързани с коронавирус.

Джонсън обясни, че регионалните мерки са подкрепени от правителствени научни съветници. Тристепенната система се надява да "избегне мизерията от национална блокада. Не изключвам нищо, разбира се, в борбата с вируса, но ще го направим с местния, регионален подход, който може да унищожи и ще унищожи вируса, ако той е правилно приложен".

В същото време, британският финансов министър Риши Сунак вярва, че втора национална блокада, забавяща разпространението на коронавируса, ще доведе до тежки икономически и социални последици.

"Не можем да позволим на вируса да се задържи. Трябва да предотвратим натоварването на нашата NHS да стане непоносимо. Но трябва да признаем и ясната реалност на икономическото и социалното въздействие на друго национално заключване", каза той пред парламента.

"Разходите за това не са абстрактни, а са реални. Те могат да бъдат отчетени в загубени работни места, затворени предприятия и увредено образование на децата", добави Сунак.

Британските лейбъристи настояват за 2-3 седмици национална блокада

Британските лейбъристи настояват за 2-3 седмици национална блокада

Според тях, консерваторите са изпуснали контрола