Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че страната му няма да позволи появата на нов мигрантски лагер в Кале, информира БиБиСи.

Макрон посети пристанищния град, където се събират много мигранти в опит да се прехвърлят на Острова.

В района има около 700 мигранти, въпреки че лагерът, известен като Джунглата, е съборен още през 2016 г.

Макрон също се закани да накаже тези полицаи, които бият мигранти.

В четвъртък френският лидер ще посети Великобритания, където се очаква да поиска по-голяма помощ от британското правителство.

По време на първото си официално посещение като президент в Кале Макрон се срещна с мигранти и групи, които им помагат, както и с местните власти и жители, които призовават за повече мерки за предотвратяване появата на нов голям лагер.

Две групи отказаха да се срещнат с президента, тъй като протестират срещу използваните от френската полиция стриктни мерки срещу мигрантите.

Макрон защити силите на реда, но обеща да предприеме действия срещу всяка нередност.

Джунглата в Кале стана френският символ на мигрантската криза в Европа. Около 7000 мигранти, предимно от Близкия изток и Африка, живееха в лагера преди да бъде прочистен.

никакъв случай няма да позволим друга Джунгла тук", закани се Макрон.

През 2017 г. Франция е получила 100 000 бежански молби за убежище.

През следващия месец се очаква Еманюел Макрон да обяви нова мигрантска политика, която ще включва ускоряване прегледа на молбите за убежище и по-бърза депортация на тези, които не им разрешено да останат.