Албанският премиер Еди Рама каза в петък в Тирана, че събитията в северната част на Косово са застрашили националния интерес на Албания и че регионът на Западните Балкани не принадлежи нито на лидера на Косово, нито на лидера на Сърбия, а на всички страни в региона, съобщава N1.

Рама каза на медийна конференция, че регионът не принадлежи нито на министър-председателя на Косово Албин Курти, нито на сръбския президент Александър Вучич и отбеляза, че новият, конкретен натиск, упражнен от Франция и Германия, с подкрепата на САЩ, за финализиране на споразумението между Косово и Сърбия "е необходимост, която е толкова тревожна, колкото и деескалацията на ситуацията в северно Косово".

Курти и Вучич се събраха в Брюксел

Курти и Вучич се събраха в Брюксел

Лидерите на Сърбия и косово са привикани от ЕС за спешни преговори

"Този регион не е нито на Албин, нито на Александър, този регион принадлежи на народите, държавите, които го населяват и го управляват. Този регион пострада много заради националисти, национал-фолклористи и постоянни конфликти, които може би са били оправдани в други времена, но не и днес, в самото сърце на Европа, която иска мир на всяка цена", каза Рама.

Албанският премиер каза, че Косово и Сърбия са се съгласили със Споразумението за пътя към нормализация, но се държат така, сякаш то не съществува и оцени, че напрежението в отношенията Белград-Прищина не устройва никого, освен Русия.

"Това статукво не може да продължи, ние трябва да излезем от тази политическа игра и също трябва да избегнем сценария за влошаване на позицията на Косово", каза Рама.

Косово: Два взрива в Северна Митровица

Косово: Два взрива в Северна Митровица

Няма данни за ранени