Жителите на Хаити по уязвимото крайбрежие трескаво търсят убежище, докато най-силната буря за последните години в Карибите, ураганът „Матю”, се приближава до югозападната част на страната, съобщават световни агенции.

Ураганът е Категория 4. Той е придружаван от ветрове със скорост 230 километра в час. Очаква се да засегне Хаити в ранните часове на днешния ден, обявиха от американския Национален център за ураганите.

Късно вчера циклонът достигна района, заливайки десетки къщи в Les Anglais. Силният вятър е изкоренил дървета и е прекъснал захранването в някои населени места.

Около 150 хиляди души, чиито домове са заплашени, трябва да бъдат подслонени в укрития, но много хора не искат да напуснат домовете си. Около 2 700 до момента са евакуирани.

The Weather Channel прогнозира „хуманитарна катастрофа” в Хаити.

Циклонът идва в тежък момент за Хаити, тъй като все още десетки хиляди живеят в палатки след унищожителното земетресение през 2010 година, при което загинаха 200 хиляди души. От ООН алармират, че през октомври, дъждовният сезон, се очаква да се разпространи холерата.

Ураганът се очаква да премине през Куба и Бахамските острови във вторник, а четвъртък през Флорида, макар че силата му ще отслабне.  Националният център за ураганите предупреждава за изключително силни ветрове, проливни дъждове, наводнения и свлачища в Хаити, Куба и Бахамите. Възможно е ураганът да удари Флорида по-късно тази седмица и през уикенда Северна Каролина, Джорджия и Южна Каролина.

Това е един от най-големите урагани в Атлантика в последните десетилетия. Вчера вечерта окото на природното бедствие беше на около 150 километра южно от Хаити, а днес според американския център е на около 100 километра, като пълзи на север с 13 километра в час