Ако си над 60 години, вече никой не те смята за престарял, защото "70 е новото 50". А жени като Ангела Меркел, Бриджит Макрон или Джейн Фонда показват, че "златната възраст" не е за подценяване, посочва Дойче веле.

Да, Бриджит Макрон е по-възрастна от съпруга си. И то не с две-три години, а с цели 24! Почти толкова голяма е и възрастовата разлика между Доналд Тръмп и съпругата му Мелания (23 години). Само че обитателите на Белия дом предизвикаха далеч по-малък интерес, отколкото новите обитатели на Елисейския дворец. Поне що се отнася до разликата в годините.

Според американската интернет-търсачка Google, през последните няколко седмици са регистрирани два пъти повече търсения за възрастовата разлика във френското президентско семейство, отколкото за разликата в годините между Мелания и Доналд Тръмп през целия януари - месеца, в който новият американски президент встъпи в длъжност. 64-годишната Бриджит Макрон и сама тематизира възрастовата разлика в семейството. Тя показа истинско чувство за хумор, апелирайки: "Сега е времето да изберете моя мъж за президент. Я си представете само как бих изглеждала след още пет години!".


Старостта не е това, което беше!

Двойният стандарт на обществото по отношение възрастта на мъжете и жените не е нищо ново. Междувременно обаче представата за това коя жена е възрастна претърпя сериозни промени. Ако преди дамите над 60 години бяха наричани "стари", днес нещата стоят другояче. Жените, надхвърлили шейсетте, са "зрели", "жизнени" или "запазени". А това се дължи отчасти и на развитието в западните индустриални страни: там средната продължителност на живота става все по-голяма, а по-възрастните все по-дълго остават част от активния обществен живот. Точно така е и в Германия.

Поради тази причина учени от Международния институт за приложни системни анализи (IIASA) със седалище във Виена предлагат процесът на стареене да не се измерва с възрастта, а с годините, които ни остават да живеем, като за база се вземе средната продължителност на живота. "Ако си на 60, днес вече не гледат на теб като на стар човек. Преди 200 години обаче тази възраст е била считана за преклонна", твърдят учените и добавят: "Така че, 70 е новото 50!"

Търговията и маркетингът отдавна са осъзнали, че "Златното поколение" на т.нар. Best Ager представлява бързо растящ пазар. Към демографските особености на застаряващото общество се напасват и онези, които предлагат четива и развлечения. Германското издателство "Gruner + Jahr" наскоро пусна на пазара ново списание, насочено специално към дамите от "третата възраст". То обаче коренно се различава от други издания за същата възрастова група, които са пълни с реклами на инвалидни колички, подемни асансьори, памперси за възрастни и клюки за известни хора.

Сферата на висшата мода също се променя. Неслучайно там нещата се диктуват от жени като Ана Уинтур, Вивиан Уестууд и Айрис Апфел - всичките те са над 60. Американският блог "Advanced Style" възхвалява новия стил на "зрелите жени", които и на 60 не престават да се интересуват от модните тенденции.

И телевизионните предавания междувременно отделят повече внимание на "златното поколение": главната роля в един от новите култови американски сериали "Грейс и Френки" се изпълнява от холивудската легенда Джейн Фонда, чиято героиня е на 70 и няма никакво намерение да живее като "пенсионерка". "Искахме да покажем, че и в третата възраст човек може да е жизнен, забавен и активен сексуално", казва 79-годишната актриса в интервю за "Вашингтон Пост".

В сериала става дума за любовни връзки, сексуалност и професионално развитие - все неща, от които се интересуват и хората, надхвърлили шейсетте. "Оставих киното, когато бях на 50, а на 65 отново започнах да се снимам", казва Джейн Фонда, която признава, че завръщането в киното не е било лесно, но именно трудностите са я мотивирали още повече.


Другата крайност: бедни и без перспективи

Въпреки всичко казано дотук, не може да се отрече, че с напредването на възрастта жените се изправят и пред все повече проблеми: Особено на трудовия пазар дамите над 60 често имат да се борят с дискриминация поради възрастта си. Според едно представително проучване, проведено през 2012година в Германия, по-малко от половината жени на възраст между 55 и 64 години имат социално-осигурена работа.

"Дискриминацията по възрастов признак носи огромни загуби на обществото - защото то твърде малко се възползва от трудовия потенциал на някои възрастови групи", казва директорката на Антидискриминационната служба към германското правителство Кристине Людерс.

По време на женския бизнес-форум в Берлин, проведен през април, Ангела Меркел обеща да работи за подобряване на финансовото положение на жените. Форумът се запомни и с друго: канцлерката доста умело се измъкна от отговора на въпроса дали самата тя се чувства като феминистка. Едно обаче е безспорно: именно Меркел е една от дамите, олицетворяващи успехът на жените над 60.

Бриджит Макрон несъмнено би могла да играе в същия отбор.След победата на президентските избори във Франция, Еманюел Макрон изтъкна, че неговата съпруга ще дефинира по новому ролята на първата дама - включително и поради възрастта си. Остава да видим как Бриджит ще тематизира предизвикателствата пред своето собствено поколение.