Египетските сили за сигурност предотвратиха мащабен терористичен акт, организиран от група бунтовници в Кайро, съобщи ТАСС, позовавайки се на представител от вътрешното министерство на Египет.

По негова информация, във вторник сутринта полицията е получила оперативни данни за складирани взривни материали в едно от жилищата в квартал в покрайнините на Кайро - "Шести октомври". Часове наред отряд от специалното звено на египетското вътрешно министерство и подразделение сапьори са обезвреждали боеприпасите.

На конспиративната квартира в същата жилищна сграда силите на реда са открили още 11 готови за употреба самоделни взривни устройства, както и контейнер, в който имало още над 65 кг вещества, които терористите използват за подготовка на импровизирани бомби и самоделни гранати.

Представителите на вътрешното министерство на Египет уточниха, че оперативните данни са получени в хода на разпит на радикалист, задържан неотдавна от полицията в покрайнините на Кайро.

Бунтовникът съобщил както за мястото на тайника с взривателите, където се подготвяли взривните устройства, така и за намеренията на екстремистите за използваната от тяхната организация мащабен терористичен акт в египетската столица.

На 29 декември в предградието на Кайро - Хелуан, терорист се опита да пробие външния кордон на коптския храм Мар-Мина. Полицаите откриха огън по нападателя и го раниха. Той бе въоръжен с автомат Калашников и пет паласки със 150 патрона, а така също и самоделно взривно устройство. Преди атаката на черквата бунтовникът откри огнена канонада по близките магазини.

В резултат на нападението загинаха 10 души, петима други бяха ранени. Отговорност за терористичния акт пое групировката "Ислямска държава".