Време е да свалим от власт Бенямин Нетаняху. Движим се в правилната посока. Предстоят ни най-важните избори в Израел от убийството на Ицхак Рабин през 1995 година. Това заяви бившият израелски премиер и военен министър Ехуд Барак в телевизионно интервю.

Барак обвини Нетаняху в провеждане на прекалено радикална политика, а се припомнят и дългогодишните му сравнения на Бенямин и съпругата му Сара с Николае и Елена Чаушеску.

Експремиерът допуска да се включи във вота чрез коалиция, която да свали Нетаняху, но не се вижда в ролята на следващ премиер.

Барак коментира обявените днес в Израел предсрочни парламентарни избори, които трябва да се проведат през април следващата година.

Това обяви говорителят на премиера Бенямин Нетаняху, след като членовете на неговата управляваща коалиция се срещнаха, за да обсъдят различията си.

Коалиционната криза е във връзка с акт за освобождаване от военна служба на ултра-ортодоксални евреи мъже.

Нетаняху, който в момента е четвърти мандат министър-председател, управлява с малко мнозинство от 61 места в общо 120-местен парламент. Той оглавява дясната партия Ликуд.

Според израелските закони, трябва да се проведат национални избори до ноември 2019 г. Правителството на Нетаняху ще е действащо, докато не положи клетва ново правителство след избори.

Поредица от разследвания за корупция срещу Нетаняху и в очакване на решение дали да бъде обвинен, повдигат спекулации, че той ще реши да поиска публично подкрепа чрез избори.