Европейската комисия прикани Европейския парламент и Съвета спешно да започнат обсъждания и да заемат позиция относно най-уместния начин на действие с оглед на предоставената от Комисията оценка във връзка с липсата на реципрочност на визовия режим със САЩ, Канада и Бруней.

Комисията иска да получи техните позиции до 12 юли 2016 година.

Днес Комисията прие политическо съобщение относно актуалното състояние и следващите стъпки по отношение на липсата на реципрочност с някои трети държави в областта на визовата политика. Докато с Япония и Австралия беше постигната пълна реципрочност съответно през декември и през юни 2015 г., САЩ, Канада и Бруней продължават да прилагат визови изисквания за гражданите на някои държави членки на ЕС, въпреки че техните собствени граждани са освободени от визи в целия ЕС.

Реципрочността в отмяната на визовия режим е принцип на общата визова политика на ЕС и съгласно правилата на ЕС, приети от Европейския парламент и Съвета през 2001 г., ако в срок от 24 месеца липсата на реципрочност с трети държави не бъде коригирана, това може да даде основание за суспендиране на отмяната на визовия режим за гражданите на тези трети държави.

При всяко такова решение трябва да се вземат предвид последиците от суспендирането на отмяната на визовия режим за външните отношения на ЕС и неговите държави членки. Комисията има задължение да предприеме действия след изтичането на 24-месечния период. В случая на САЩ, Канада и Бруней този краен срок, определен от законодателя на ЕС, изтича днес — 12 април 2016 г.

Реципрочността на визовия режим е основен елемент в общата визова политика на ЕС. Гражданите на ЕС с основание очакват, че ще могат да пътуват без виза във всяка трета държава, чиито граждани могат да влизат безвизово в Шенгенското пространство. Днес Комисията направи оценка на правните, политическите и икономическите последици от евентуалното временно суспендиране на отмяната на визовия режим със САЩ, Канада и Бруней и поиска становищата на Европейския парламент и Съвета относно бъдещите действия. Пълната визова реципрочност ще остане приоритет в дневния ред на двустранните ни отношения с тези държави и ще продължим да полагаме усилия за постигането на балансиран и справедлив резултат“, каза комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

През април 2014 г. Комисията получи уведомления относно случаи на липса на реципрочност с Австралия, Бруней, Канада, Япония и САЩ. Уведомленията бяха публикувани в Официален вестник на Европейския съюз на 12 април 2014 г. Положението на липса на реципрочност с Австралия и Япония вече е премахнато, което означава, че и двете държави позволяват безвизово пътуване за всички граждани на ЕС.

Понастоящем Канада прилага визов режим за гражданите на България и Румъния, а САЩ изискват визи за гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Бруней все още прилага визов режим за гражданите на Хърватия.

Регламентът изисква Комисията да вземе предвид политическите, икономическите и административните последици от суспендирането на отмяната на визовия режим за външните отношения на ЕС и неговите държави членки. Освен това към момента на приемането на преразгледания механизъм 21 държави членки подчертаха в декларация, че „съответните институции на Съюза са задължени, преди всяко предложение или решение, да разгледат задълбочено и да вземат предвид възможните неблагоприятни политически последици, които биха могли да произтекат от тези предложения или решения“.

Обединеното кралство и Ирландия не участват в разработването на общата визова политика и не са обвързани от суспендирането на отмяната на визовия режим.

Суспендирането вероятно ще доведе и до съществени икономически последици, по-специално за сектора на авиацията, и ще окаже значително въздействие върху външните отношения на ЕС с два стратегически партньора.